Izvještaj s Fešte u G2

2. rujna ove godine, osim novih učenika među kojima su bili i članovi timova Death From Above, TempestFusia i Death Trap, u školu su došla i nova računala. Neobični strojevi s posve novom AMD-ovom heterogenom sustavskom arhitekturom koja integrira grafički i središnji procesor. Pojednostavljeno, računala nemaju grafičku karticu već su grafički procesor i središnji procesor u jednom komadu. Bez obzira koliko se mi nastavnici veselimo novim prvašima svake godine ove godine smo se ipak malo više veselili novoj opremi. 🙂

Nova računala su izazvala interes i među učenicima MW razreda, a novouređena učionica je naprosto pozivala na druženje u njoj. Tako smo osmislili i organizirali događaj nazvan „Fešta u G2“. Odaziv je nadmašio sva očekivanja, glavnoj nagradi je rasla vrijednost, kišni tjedan nas bacao u depresiju i paniku zbog boravka velikog broja ljudi u jednoj učionici, ali već na izvlačenju parova sve brige su nestale. Tolika količina pozitivne energije na jednom mjestu ne viđa se često. Osobito ako je to mjesto škola.

zdrijebŽdrijebom u 13:15 je odlučeno da turnir otvara amaterski ženski tim 4.mw Šta da? i tim 3.pg s imenom smišljenim da zastraši protivnika Bloodthirsty Company. Djevojke su skoro i predale meč, a kada su odlučile zauzeti svoja mjesta sve je pošlo naopako. Tjednima testirana igra postala je svojeglava, a igrači nestrpljivi. Srećom, gost-spectator-administrator-ljubitelj rada u konzoli-asistent Vedran Miletić, prof. s Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci je spasio stvar, riješio sve tehničke probleme i omogućio da počnemo sa svega 30-tak minuta zakašnjenja. Hvala Vedrane!

Prvi meč je završio očekivanom, ali i ne tako lakom pobjedom gimnazijalaca i djevojke mogu biti zadovoljne svojim nastupom.

U drugom meču je ekipa 1.pg Death Trap bez problema pobijedila jednog od mojih favorita (ipak im predajem), uigranu ekipu 2.mw Purple Haze i time najavila svoj put do vrha.

Borbu mlade žensko-muške ekipe 1.mw TempestFusia i Tima 3 bilo ja bolno gledati, ali pred 1.mw je budućnost, oni organiziraju LAN party za 3 godine. 😉

Kao i TOMO (4.mw) kod izvlačenja ždrijeba, tako je i OZON (4.pg) bez borbe prošao u drugi krug jer se protivnici nisu pojavili niti njima, a niti timu Death From Above. Iako su maturanti u svojim timovima imali i kao pojačanje (ili hendikep) prof. Gotlibovića i prof. Dubrovića oba tima su u drugom kolu naišla na hladnokrvne profesionalce s kojima nisu imali velike šanse. (Nema veze, organizirat ćemo još jedan amaterski turnir samo za maturante.)

Death From Above i Tim 3 su bez problema porazili maturante u drugom kolu, a najneizvjesniji meč drugog kola bio je između Bloodthirsty Company i tima Death Trap u kojem je Death Trap pobijedio s 80:73. Nakon te pobjede sami su sebe prozvali pobjednicima turnira, a ja sam im gotovo krenula pisati priznanja.

finale-1024x350No, samouvjerenost ih je došla glave, u prvom meču finala nisu znali što ih je snašlo od samozatajnog Tima 3 sastavljenog od učenika 3.mw i pojačanja (ili hendikepa) iz 2.pg Leona Kellera. Dok su prvaši iz tima Death Trap pokušavali shvatiti kako su izgubili, mogu li i dalje biti prvi, u čemu je razlika između lige i kupa, koji je smisao života,… Tim 3 je u uzbudljivom meču pobijedio i Death From Above i osigurao si naslov pobjednika prvog školskog turnira u Xonoticu. DFA i Death Trap su sportski odigrali i treći meč finala u kojem je pobijedio DFA i tako zauzeo drugo mjesto na turniru.

U pozadini glavnog događaja “Fešte u G2” odvijao se društveni život u kojem nitko nikoga nije pokušavao ubiti, samo pobijediti u šahu, kartama, dominu, riješiti mozgalicu, čuditi se igračkama iz nekih drugih vremena,… Nadam se da su nešto uspjeli odgonetnuti i odigrati, nisam imala snage gledati kako ne znaju što je backgammon niti složiti jednu plohu rubikove kocke. Ipak u učionici je vladala kućna atmosfera koja bi bila ugodnija jedino još da se čulo pucketanje vatre u kaminu, a prostorijom širio miris pečenih kestena umjesto mirisa pečenih kokica. 🙂

Prije proglašenja pobjednika učionica je očišćena i pospremljena kao da se u njoj nisu cijelo popodne odvijale epske borbe bilo s mikrovalnom i kokicama, bilo šahovskim figurama, bilo na Xonotic mapi. Svi prisutni učenici bili su nezamjenjivi, svojim ponašanjem doprinijeli uspjehu LAN partyja i osigurali da se takvi događaji organiziraju i ubuduće. Čestitam!

Barbara Smilović, prof.

Redoslijed timova:

  1. Tim 3
    Dino Horvat – 3mw, Marino Strinavić – 3mw, Teo Blaži – 3mw, Antoni Eisenkohl – 3mw, Leon Keller – 2pg, Mateo Rožić – 3mw
  2. Death From Above
    Josip Martinović – 2pg, Matija Merle – 1mw, Luka Samardžić – 2pg, Juraj Filipović – 2mw, Frane Kregar – 1gf, David Visentin – 2pg
  3. Death Trap
    Nino Miškulin, Leon Baris, Petar Zec, Mario Vučković, Luka Stellini, Ivan Šabulić – svi 1pg