Što je to Dota 2?

dota2

Nakon uspjeha Xonotic turnira, rečeno je da ćemo definitivno ponoviti takav događaj. Zato sam sada sretan potvrditi da ćemo u skoroj budućnosti održati turnir u igri Dota 2. Više detalja ćemo dati uskoro, ali prvo bi htjeli pojasniti ovu relativno kompliciranu igru ljudima koji se još nisu s njom susreli, kako bi ih zainteresirali i kako bi i oni mogli sudjelovati na turniru. Dakle, što je to Dota 2?

Dota 2 je trenutno najpopularnija igra na najpopularnijoj mreži PC igrača – Steamu. Igra je stvorena u magičnim radionicama Valve Softwarea uz suradnju icefroga, poznatog kreatora originalne Dote koja je pokrenula svoj žanr. Dota 2 je službeni i jedini valjani nastavak za tu igru.

Igra se igra iz ptičje perspektive (iako su druge perspektive moguće, nisu prikladne za igru). Svoga lika kontrolirate sa mišem kao u prosječnoj strateškoj igri, dok su moći lika na tipkovnici.

Osnovni koncept igre je relativno jednostavan. Suprotstavljaju se dva tima – radiant i dire, svaki od pet igrača. Svaki igrač bira jednog iz velike ponude likova, svaki sa svojim posebnim sposobnostima i moćima, te ulogom koju bi trebao obavljati u timu. Svaki tim ima ancienta, svoju bazu, te je cilj igre obraniti svog ancienta, te uništiti protivničkog. Naravno, ovo je daleko simplificirani koncept, te će tek tijekom igre neke stvari biti jasnije.

dota_minimap
To je osnovni koncept? Kužiš ga? Zvuči lagano? E pa nije. Dota 2 je iznimno komplicirana igra koju igrači mogu igrati mjesecima, a da još uvijek svakodnevno susreću nešto novo. Ovaj moj opis je najjednostavniji najgluplji opis igre koji sam mogao napisati. Mogao bih u vrlo opširnom članku opisati igru detaljnije i bolje pripremiti potencijalne nove igrače i natjecatelje na turniru, ali to bi zahtjevalo puno vremena kojeg nemam zato što želim ići igrati Dotu 2.

Srećom, netko je već napravio taj gigantski zadatak za mene. Ovaj guide će vas provesti kroz osnove igre. Na engleski je, ali svi pričamo engleski, yes? Jes. Ekselent.

Welcome to Dota, You Suck.

Dakle pogledajte si taj guide malo i skinite igru, odigrajte tutorial i par mečeva sa botovima. U početku će vas protivnici totalno zgaziti, ali nakon tjedan-dva možda konačno budete razumjeli zašto vas gaze. Nakon još tjedan-dva, možda budete imali šanse.  Sretno!

P.S. Znamo da je u našoj školi raširena hereza zvana League of Legends među publikom koja još nije upoznala svijetlo Dote 2. Takvima preporučamo da se odmah uhvate vježbanja Dote i dobro prouče ovaj članak ako žele imati ikakve šanse na turniru. Dota nije “slična” LoLu, Dota je daleko kompliciranija i teža od LoLa. Neke od njihovih “vještina” možda pređu u Dotu, ali vjerojatnije je da su te vještine beskorisne jer je LoL ipak casual igra više namijenjena djeci ispod 7 godina i ljudima koji vole igrati Nintendo Wii. Ne sudimo vas! Puno stvari namijenjenih za djecu koriste i odrasli, kao npr. Lego kockice i one žvake koje su u obliku cigareta koje naša cijela škola polako gricka pod odmorom na ulazima jer je pušenje zabranjeno i oni nikako ne bi kršili to pravilo.

Svakako nema smisla žaliti se Dota lobistima (yours truly, 4.M) da se igra prebaci na LoL, jer će to neće dogoditi. Možete ostaviti hate train u komentarima. Da ne završimo na ovako tužnom tonu, evo slike mačića.

League of Legends je grozna igra, prihvatite svijetlo vašeg jedinog vođe gospodina Gabena.